کاربردهای الماس
کاربردهای الماس
ماشین ابزارها و ابزار برشی
الماسها در تیغهٔ دستگاه فرز:
اکثر کاربردهای صنعتی الماس مصنوعی ارتباط زیادی به سختی بالای آن دارد؛ این خاصیت الماس را مادهٔ ایدهآلی برای ماشین ابزار و ابزار برشی میکند زیرا که سختترین مادهٔ واقعی شناخته شده طبیعی، الماس را میتوان برای صیقل کاری، برش یا ساییدن هر ماده دیگری حتی دیگر الماسها به کار برد.
کاربردهای صنعتی معمول این خاصیت شامل متهها و ارههای نوک الماسی و استفادهٔ پودر الماس به عنوان یک ساینده میباشد. اینها تاکنون بیشترین استفادههای صنعتی الماس صنعتی هستند. در حالیکه الماس طبیعی نیز برای این مقاصد استفاده میشود، الماس مصنوعی HPHT محبوب تر است که بیشتر هم به خاطر قابلیت دوبارهسازی و تکثیر خواص مکانیکی آن میباشد.
الماس برای آلیاژهای آهنی ماشین ابزار در سرعتهای بالا مناسب نیست زیرا کربن در دماهای بالا قابلیت حل شوندگی در آهن ساخته شده توسط ماشین ابزارهای پرسرعت را دارد که باعث ایجاد پوشش شدیداً افزایش یافته روی ابزارهای الماسی در مقایسه با دیگر جایگزینها میگردد.
شکل معمول الماس در ابزار برشی دانههای میکرونی پراکنده در یک ماتریس فلزی (معمولاً کبالت) تف جوش شده روی وسیله است. این شکل معمولاً در صنعت به الماس چندبلوره (PCD) ارجاع میشود.
ابزارهای با نوک PCD را میتوان در کاربریهای استخراج از معادن و برشکاریها پیدا کرد. در پانزده سال اخیر، عملیات با ابزارهای فلزی پوشیده با الماس CVD انجام گرفتهاست و ضمن پیشروی موفق کار، جای خود را به ابزارهای PCD سابق ندادهاست.
رسانندهٔ گرما:
اکثر مواد با رسانندگی گرمایی بالا معمولاً رسانای الکتریکی هم هستند مثل فلزات. در مقابل، الماس مصنوعی خالص رسانندگی گرمایی بالا دارد ولی رسانایی الکتریکی آن ناچیز است.
این ترکیب برای مصارف الکترونیک پرارزش است چون الماس به عنوان گرماخور برای لیزرهای دیودی پُرتوان، آرایههای لیزر و ترانزیستورها مورد استفاده قرار میگیرد. اتلاف حرارت بهینه عُمر وسایل الکتریکی مذکور را طولانی میکند و هزینههای بالای تعویض آن وسایل، استفاده از گرماخورهای الماسی نسبتاً گرانقیمت را توجیه میکند.
در فناوری نیمه رساناها، گرماگسترهای الماس مصنوعی از زیاد گرم شدن سیلیسیم و دیگر مواد نیمه رسانا جلوگیری میکند.
مواد نوری:
الماس سخت و به لحاظ شیمیایی بیاثر بوده، رساندگی گرمایی بالا و ضریب انبساط گرمایی پایینی دارد. این خواص الماس را از هر مادهٔ شیشهای موجود و مورد استفاده برای انتقال تابشهای ریزموج و مادون قرمز برتر میکند؛ بنابراین، الماس مصنوعی در حال جانشینی به جای سلنید روی مورد استفاده برای پنجره خروجی لیزرهای پرتوان CO2 و گیروترونها میباشد.
پنجرههای الماس مصنوعی به شکل قرصهایی با قطر بالا (تقریباً ۱۰ سانتیمتر برای گیروترونها) و ضخامتهای کمتر (برای کاهش جذب) هستند و فقط به روش CVD قابل تولید میباشند.
پیشرفتهای اخیر در روشهای ساخت CVD و HPHT خلوص و کمال ساختار بلوری الماس تک بلور را به قدر کافی بالا بردهاند تا به جای سیلیسیم به عنوان یک توری پراش و مادهٔ پنجره در منابع تابش پرتوان مثل سنکروترونها مورد استفاده قرار بگیرد.
هردوی فرایندهای CVD و HPHT نیز برای ساخت سندانهای الماس روشن طراح نوری به عنوان ابزاری برای اندازهگیری خواص الکتریکی و مغناطیسی مواد در فشارهای خیلی بالا با استفاده از یک سلول سندان الماسی به کار برده میشوند.
اگر به مطالب مربوط به طلا , الماس , جواهر و زیورآلات و همینطور به آموزش ساخت آنها علاقه مند هستید میتوانید از طریق همین سایت ( لاچو ) مطالب مورد نظرتون رو ببینید.
هدف سایت لاچو معرفی , نقد و بررسی و آموزش های کاربری مرتبط با: طلا , جواهر و زیورآلات برای تمام افراد علاقه مند میباشد.
مطالب مرتبط : 1-تعیین اندازه انگشت و سایز انگشتر 2-طالع بینی انواع الماس